Share

2006. La construcció del nou campus per a l’IESE enfila la recta fnal

Revista d’Antics Alumnes. IESE. número 101. Abril-juny 2006

Ampliació del campus del IESE a Barcelona
Comença el compte enrere

L’ampliació del campus de Barcelona es troba a la recta final. En uns mesos finalitzaran les obres i s’inauguraran els edificis. Josep Ribas González, que dirigeix l’equip d’arquitectes que han desenvolupat el projecte, ens explica com seran els nous edificis del IESE i, especialment, el més emblemàtic de l’escola.

En el solar d’Avinguda Pearson 54 ja es perfila la silueta dels nous edificis del IESE. Els responsables del projecte confirmen que el ritme de construcció és l’adequat i permetrà concloure l’obra en pocs mesos. Josep Ribas González, Josep Ribas Folguera i Berta Rovira i Mascort són els tres arquitectes que signen el projecte i que, setmana a setmana, examinen el desenvolupament de les obres.

Josep Ribas González –arquitecte cap– és Antic Alumne del IESE (PADE-I-74) i autor del projecte de l’Edifici G de l’escola, inaugurat en 1992. Ara, per construir les noves instal·lacions del IESE, s’han extret 76.000 m3 de terra d’una parcel·la amb un desnivell considerable: «Entre un costat i un altre d’Avinguda Pearson hi ha 25 metres de desnivell, una dificultat que hem hagut de salvar, perquè hem excavat fins i tot en roca».

La història del projecte

La història del projecte comença quan el professor Carlos Cavallé, encara director general del IESE, va proposar al despatx de Josep Ribas González i Josep Ribas Folguera, Arquitectes Associats, la possibilitat de dissenyar els edificis de l’ampliació del campus del IESE a Barcelona.
«Carlos Cavallé ja tenia algunes idees molt concretes del que havia de ser el campus, i entre els dos vam ser treballant el projecte de la distribució dels nous edificis per donar resposta a les necessitats que plantejava el IESE. Una vegada definides les bases del projecte, es van incorporar els altres dos arquitectes. Es tractava de construir un edifici central, en el qual se situarien les aules, i els edificis secundaris, amb sales de treball i despatxos. Aquest era el plantejament inicial. A l’edifici principal, a més, havia d’incloure’s un auditori, un menjador i altres equipaments. Serà –sempre depenent del resultat arquitectònic, que jo espero que sigui molt bé– un edifici molt funcional i al mateix temps un conjunt emblemàtic.»

Segons explica l’arquitecte, els nous edificis del IESE aprofiten al màxim la superfície disponible, superant per a això inconvenients com el desnivell o la forma del terreny, condicionat, entre altres raons, per la presència d’un edifici catalogat i, per tant, “intocable”, que alberga en l’actualitat les divisions de Alumni, Operacions i Administració del IESE.

Josep *Ribas i el seu equip reconeixen que l’ampliació del campus del IESE ha estat un projecte “important”, i estan convençuts que el resultat serà òptim. En les imatges virtuals que el despatx ha anat facilitant al IESE s’observa aquest resultat, així com l’aspecte que oferirà el conjunt dels quatre edificis i la zona enjardinada, que “competirà” amb l’edifici A, durant molts anys la imatge del IESE.

La terrassa de l’edifici principal compta amb una gran superfície i la zona enjardinada d’al voltant accentuarà la seva singularitat. A més, segons expliquen les persones que han pogut accedir, des de les plantes superiors es podrà gaudir d’una vista privilegiada de Barcelona.

  • /